diumenge, 2 de novembre de 2014

PLANTES MEDICINALS A L `HIVERN

La baixada de les temperatures que acompanya l’hivern produeix canvis en el sistema de defensa de la mucosa nasal que pot facilitar la invasió de virus i l’aparició de malalties com el constipat, la grip, l’amigdalitis, l’afonia, l’otitis i altres patologies que afecten el sistema respiratori.
Tant per evitar com per superar aquests trastorns hivernals, les plantes medicinals són de gran utilitat.

2. QUAN HEM DE FER BAFS?


Els bafs o inhalacions d’eucaliptus, per exemple, descongestionen les vies respiratòries altes al mateix temps que, pel seu poder antisèptic, eviten complicacions bacterianes.
No obstant això, cal tenir en compte que l’oli essencial d’eucaliptus, així com el de menta, estan contraindicats en cas d’atac d’asma agut, ja que podrien ocasionar apnees, i s’han d’evitar també en nens menors de tres anys.

3. LES INFUSIONS


D’altra banda, les infusions de plantes medicinals tenen un paper important en els constipats i els trastorns respiratoris, ja que hi ha moltes plantes amb accions específiques.
 Per exemple el trepó, la malva o el malví, exerceixen una acció antiinflamatòria i suavitzant de les vies respiratòries. L’eucaliptus i la farigola tenen una acció antiinfecciosa, pulmonar i fluïdificant de la mucositat. També l’anís verd, el fonoll, el malrubí i l’arrel de regalèssia fluïdifiquen la mucositat i són expectorants.
La dròsera, la rosella i l’erísim calmen la tos irritativa, i a la vegada la dròsera és fluïdificant de la mucositat i l’erísim és útil en les afonies i ronqueres, cas en que també són eficaços el malví i el saüc.
A les accions específiques de les infusions s’afegeix el fet d’aportar part del líquid que l’organisme necessita, ja que és important ingerir líquid en abundància. Si les infusions no us agraden podeu pendre càpsules, dragees, gotes o xarops,  amb un bon got d’aigua. 
Una planta que mereix atenció especial és l’echinacea que estimula les defenses inespecífiques de l’organisme i és molt útil per suavitzar els símptomes, reduir la durada i evitar recaigudes. Cal que es prengui amb els primers símptomes i és molt útil en les persones amb propensió als constipats i en les persones grans.

4. PER A QUÈ SERVEIXEN LES GÀRGARES?


Plantes útils contra les disfonies (afonia, ronquera) són l’erísim, que també s’anomena ‘herba dels cantors’, el malví, el saüc i el plantatge, que en infusió poden utilitzar-se per fer gàrgares que suavitzen la mucosa faríngia i al mateix temps la protegeixen i desinflamen.

5. CONSELLS


  • Davant de qualsevol trastorn que s’allargui en el temps o els símptomes del qual es compliquin cal acudir al metge. En cas que sigui lleu, nosaltres  us aconsellarem les plantes medicinals o medicaments de plantes més indicats segons els símptomes.
  •  I recordeu q podeu aumentar les defenses del vostre organisme amb diferents productes q podeu trobar a la farmàcia a base d`echinacea o lactobacillus..

  • imagen echinaceas

 L´ echinacea és capaç d`estimular el sistema inmunològic, ajudar a evitar el resfriat i  remei contra la gripe. També ajuda al nostre organisme a lluitar contra les bacteris i els virus, disminuint els síntomes i el temps de recuperació. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada