Osteoporosi significa literalment "os porós".
L`osteoporosi afecta molts milions de persones a tot el món.
Habitualment cursa sense símptomes fins que apareix mal d´esquena intens o fractura de maluc.
Després dels 40 anys, es produeix en general una disminució de la massa òssia en ambdós sexes.
Es molt freqüent en dones postmenopàusiques de raça blanca.Aproximadament una de cada quatre.
Es molt poc habitual en els homes.
L`osteoporosi pot afectar qualsevol os, es més freqüent en la columna vertebral, els malucs i les costelles.
En l`osteoporosi hi ha una manca de calci i altres minerals i una disminució de l`estructura no mineral (matriu orgànica) de l`os.
Els principals factors de risc d`osteoporosi en les dones son:
*Antecedents familiars.
*Resecció gàstrica o del intestí prim.
*Consum abusiu d´alcohol.
*Hiperparatiroïdisme.
*Hipertiroïdisme.
*Inactivitat.
*Flaquesa.
*Tractament prolongat amb glucocorticoides.
*Tractment prolongat amb antiepilèptics.
*Baix consum de calci.
*Nul.liparitat (no haver parit mai).
*Postmenopausa.
*Menopausa prematura.
*Baixa estatura i ossos petits.
*Hàbit de fumar.
*Raça blanca o asiàtica.
El cafè, l`alcohol i el tabac provoquen un balalanç de calci negatiu (la quantitat de calci que es perd és superior a la que penetra a l`organisme), que s`associa amb augment del risc de patir osteoporosi.
Tot i que els factors nutritius són importants, la millor manera d`enfortir els ossos és l`activitat fìsica.
Els refrescos disminueixen la concentració sanguínea de calci i n`augmenta la dels fosfats, quan la concentració a la sang de fosfats és elevada i la de calci és baixa, el calci es desprèn dels ossos.En alguns refrescos de gran conum el contingut de calci es molt baix,mentre el de fosfats és molt alt (els fosfats contribueix al gust de la beguda).
Una dieta bàsicament vegetariana redueix la pèrdua òssia i, per consegüent, el risc de patir osteoporosi.

Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada