dijous, 7 de març de 2013

Notícia d'actualitat: Migranyes i DAO

Recentment s'ha donat a conèixer la notícia sobre la influència que pot tenir l'alimentació en les migranyes. Un estudi elaborat per la Societat Espanyola de Dèficit de DAO i el Capio Hospital General de Catalunya ha demostrat que vigilant l'alimentació i ingerint un enzim anomenat DAO (DiAminoOxidasa) es millora i fins tot es pot prevenir, la migranya. Sempre s'havia intuït que existia una relació entre el consum de certs aliments i la migranya, però fins ara no s'havia demotrat i la relació era molt qüestionada. 

Què és el DAO i per què serveix?

El DAO és una proteïna amb funció d'enzim que habitualment es troba a a la mucosa de l'intestí prim i que metabolitza, és a dir, trenca, la histamina. La histamina s'origina a partir de la histidina, un aminoàcid molt comú que contenen els aliments.  

 

Què passa si hi ha dèficit de DAO?

Una persona amb nivells reduïts d'aquest enzim no metabolitza la mateixa quantitat d'histamina que les persones sanes i per tant, la histamina, entre altres amines, no és destruïda a l'intestí prim i arriba a la sang i d'allí a tot el cos.

Alerta! El DAO també pot estar inhibint per alguns medicaments, per additius alimentaris (ex. glutamat monosòdic i colorant groc nº5) o la deficiència de vitamina C.

 

 

  Quins fàrmacs tenen capacitat per inhibir el DAO? 

(Veciana-Nogués i Vidal-Carou, 2008)

Grup
Principi actiu
Analgèsics
Metamizol
Antihistamínics
Difenhidramina, Cimetidina
Antiarítmics
Quinidina , propafenona
Antiasmàtics
Teofil·lina
Antibiòtics
Àcid clavulànic, cefotiam, cefuroxima, cicloserina, cloroquina, framicetina, pentamidina
Antidepressius
Amitriptilina
Antihipertensius
Dihidralazina, verapamil
Cardiotònics
Dobutamina
Antireumàtics
Acemetacina
Antisèptics
Acriflavina
Antituberculosos
Isoniazida
Bronquiolítics
Aminofil·lina
Diürètics
Amilorida, furosemida
Mucolítics
Acetilcisteïna, ambroxol
Neurolèptics
Haloperidol
Procinètics
Metoclopramida
Tranquil·litzants
Diazepam
Relaxants musculars
Pancuroni

I què fa la histamina?

La histamina és un compost que tè moltes funcions en el nostre organisme. Intervé en múltiples accions com ara en la contracció del múscul llis, les reaccions al.lèrgiques, la regulació del son... Ara bé, és també un potent vasodilatador a nivell cerebral. Aquest efecte de dilatació dels vasos sanguinis cerebrals és el mecanisme que fa que desencadeni migranya. Per tant, si hi ha un excés d'histamina en sang perquè no ha estat metabolitzada a nivell intestinal per l'enzim DAO, aquesta amina pot desencadenar una migranya.
Això no s’ha de confondre amb les al·lèrgies, que produeixen un alliberament d’histamina.

S'està investigant si altres malalties molt diferents-abdominals o de la pell- poden estar relacionades amb una histamina elevada recorrent tot el cos.

Quins aliments porten més histidina?

Es recomana evitar els aliments processats, com els embotits, i, sobretot, les begudes alcohòliques. Aliments i conservants rics en histidina:
 • llet de vaca i de cabra
 • blat, arròs, sègol, soja
 • xocolata
 • ous
 • cítrics, raïm
 • formatge
 • tomàquet, ceba
 • tartrazina, glutamat monosòdic, àcid benzoic
 • peix
 • cacahuets, nous
 • alcohol
 • te i cafè

Per què millora la migranya prendre aliments funcionals amb DAO?

S'ha vist que les persones que pateixen habitualment migranya tenen un dèficit d'aquest enzim. Si abans de menjar la persona amb dèficit de DAO es pren una càpsula que conté l'enzim s'evitarà que la histamina arribi en grans quantitats a la sang.
Aquest enzim es pot prendre en forma de càpsules. És un aliment dietètic i no crea addició ni provoca efectes adversos. Ara bé, els neuròlegs insisteixen també que els pacients amb migranya i dèficit de DAO haurien de modificar la dieta i evitar els aliments amb més histidina.

Per a saber-ne més:Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada