divendres, 1 de juny de 2012

Colesterol

Què és i per què serveix?

El colesterol és una substància grassa natural present en totes las cèl·lules del cos i que és necessària per al seu funcionament. La major part del colesterol es fabrica al fetge però n’hi ha una part que s’obté a partir d’alguns aliments (ous, carn, làctics...).
Com hem dit abans el colesterol és necessari ja que l’utilitzem per formar les parets de les cèl·lules, per fabricar sals biliars i també per a fer l’estructura d’algunes hormones com les sexuals o les tiroidees.
 

Com viatge el colesterol per la sang?

Així doncs, el colesterol ens arriba a través de la dieta o el fabriquem nosaltres mateixos al fetge. Per arribar als òrgan que el necessiten, per ser emmagatzemat o per poder ser destruït,  el colesterol viatja per la sang unint-se a partícules anomenades lipoproteïnes.
Bàsicament viatja en dos tipus de lipoproteïnes:
  • Lipoproteïnas de baixa densitat (LDL): transportant el colesterol nou des del fetge fins a totes les cèl·lules.
  • Lipoproteïnas d’alta densitat (HDL): reconeixen el colesterol no utilitzat i el tornen al fetge perquè sigui emmagatzemat o destruït.El colesterol HDL o “bo” (colesterol unit a una partícula HDL) és colesterol que està sent transportat al fetge per ser destruït i és millor tenir-lo alt.

El colesterol LDL o “dolent” (colesterol que es transporta unit a la partícula LDL) és perjudicial.

Una manera d’explicar què és el colesterol i com funciona és la que fan al blog de la farmàcia Nebot. Allí comparen el sistema circulatori amb un entramat de carrers d’una ciutat i les lipoproteïnes amb camions carregats de colesterol que hi circulen. Hi ha camions nous de trinca que llisquen per la ciutat sense cap problema i porten les mercaderies cap a l’exterior de la ciutat. Aquestes serien les lipoproteïnes que transporten el colesterol bo o HDL. Per contra, també hi ha carraques, camions vells que poden espatllar-se a mig camí i provocar un bon embús. Aquest són els que transporten colesterol LDL!Si el colesterol és necessari en part, quins són els seus nivells normals?

Els nivells considerats adequats depenen de la presència d'altres factors de risc de malaltia cardiovascular com ara el tabac, triglicèrids, obesitat... per exemple, les persones diabètiques han de tenir un nivell de colesterol LDL per sota de 100 mg/dl. Com a norma general es consideren els seguents valors:
        
Colesterol total (mg/dl)
Colesterol LDL (mg/dl)
Normal: menos de 200
Normal: menos de 100
Normal-alt: entre 200 y 240
Normal-alt: de 100 a 160
Alt: per sobre de 240
Alto: per sobre de 160


Pel que fa al colesterol HDL ha de ser superior a 35 mg/dl a l’home i de 40 mg/dl a la dona.

El colesterol és un problema per la salut?

L'excés de colesterol dolent es diposita a les parets de les artèries i en provoca una disminució del diàmetre fins al punt de  produir-ne l’obstrucció. Aquest procés s’anomena arteriosclerosis.
La arteriosclerosis  augmenta el risc de tenir un infart de miocardi, un accident vascular cerebral o altres malalties circulatòries.

Mesurar-se el colesterol és doncs de gran importància. A més a més, la seva medició és molt senzilla i els seus valors són altament predictius de risc de malaltia cardiovascular.
 

 

Quan he de començar a controlar el colesterol?

Si existeixen antecedents familiars de colesterol alt, malaltia coronària o mort sobtada abans dels 55 anys, hauries de conèixer el teu nivell de colesterol sense importar la seva edat. Sinó, seria recomanable fer el primer control als 35 anys.

Recorda...

La hipercolesterolèmia no presenta símptomes per tant, el seu diagnòstic només pot fer-se per mitjà d’una anàlisi de sang. Pots acudir al metge o a la nostra farmàcia. Nosaltres realitzem anàlisis de colesterol total de forma ràpida i segura.


Com es pot reduir el colesterol?

Tenint una alimentació equilibrada i rica en àcids grassos instaurats (peix, nous, oli d’oliva...).
Fent un programa d’exercicis d’intensitat suau (caminar, natació…) a intensitat moderada de manera regular.
Si la dieta i l’exercici físic no aconsegueixen rebaixar els nivells de colesterol, el metge optarà per un tractament amb fàrmacs.

El medicament NO SUBSTITUEIX LA DIETA.
El tractament pel colesterol, igual que per la hipertensió, és per  tota la vida

Per a saber-ne més o per poder accedir a un assessorament personalitzat, no dubtis en acudir a nosaltres. T’estarem esperant!
.
Si vols llegir més sobre el tema a les webs:


o bé a través del blog:
Ja ha quedat clar que necessitem colesterol, però.....

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada