dijous, 17 de maig de 2012

Picades de mosquit

Ja ha arribat el bon temps i amb ell comença la temporada d’insectes. En els darrers anys als habituals mosquits, tàvecs, abelles i vespes s’hi ha afegit un nou company que a Martorelles coneixem bé, el mosquit tigre. Aquest animaló originari del sud-est asiàtic, es va detectar per primera vegada a Catalunya l'estiu del 2004 i ja està totalment instal·lat a Martorelles.

Mosquits tradicionals i mosquits tigre


Els mosquits són insectes petits i voladors de l'ordre dels dípters i en concret a la família dels culícids. Tots els mosquits, tant els mascles com les femelles, s'alimenten de nèctar, però les femelles de moltes espècies també poden menjar sang. Les femelles no necessiten sang per a la seva supervivència, però si que necessiten substàncies complementàries, com per exemple proteïnes i ferro, per tal que es puguin desenvolupar els ous.
Les diferències entre el mosquit tradicional i el mosquit tigre són per una banda l’aspecte, el moment en el que piquen i la reacció que produeix la picada.
El mosquit tradicional te el cos i les potes de color uniforme. Actuen principalment durant la nit i les seves picades, si bé són molestes, mai són tant espectaculars ni doloroses.
El mosquit tigre és de color gairebé negre i amb unes bandes característiques de color blanc a les potes i el dors i actua durant el dia. La reacció immediata a la picada és la que produeix el dolor i la picor, després s'envermelleix la zona afectada i s'inflama. No cal oblidar que a més a més, al seu país d’origen aquest mosquits són els responsables de la transmissió de moltes malalties.

 

Martorelles i el mosquit tigre 

Des de l’ajuntament s’han engegat diferents campanyes per a poder reduir la seva presència a Martorelles.  Es pot consultar l'Ordenança municipal per a la prevenció i control dels mosquits, i particularment del mosquit tigre (Aedes Albopictus) a:

S’hi estableix per una banda el conjunt de normes que haurem d’observar els veïns de Martorelles i per l’altre el mandat reglamentari dirigit al propi ajuntament i que determina totes les mesures que han d’impedir el desenvolupament de les larves i la neteja dels espais públics que són propicis per a la cria del mosquit. Des de l’ajuntament es volen prendre altres mesures informatives per tal que coneguem que podem fer cadascú de nosaltres per evitar que es desenvolupin les cries als nostres jardins i terrasses.

Per què són tant molestes les picades?

Per tal d’arribar als nostres vasos sanguinis aquests animalons ens claven una trompa llarga al final de la qual tenen unes petites mandíbules per obrir-se pas. Això provoca una petita ferida però no és pas tot! A més a més, quan s’alimenten ens injecten la seva saliva per evitar que la sang es coaguli i així ragi bé. L’efecte que fa la saliva és el que ens provoca la inflamació i la picor.

Prevenció de les picades

Tots els insectes ataquen principalment a les zones descobertes del cos. Per evitar la picada d'aquests insectes es recomana evitar les hores de màxima activitat, aplicar un repel·lent, utilitzar mosquiteres o cobrir les zones de la pell exposades a la picada, per exemple, amb camisa de màniga llarga o pantalons llargs. Cal evitar també perfums i cosmètics que atreguin els insectes.
Si necessita un repel·lent, des de la farmàcia t’ajudarem  a escollir el més adequat i t’explicarem com utilitzar-lo.
Com a norma general:
  • Recorda que no has d'aplicar-lo a les zones properes a la boca i els ulls
  • Cal rentar-se les mans immediatament després de l'aplicació
  • Evitar l'ús en menors de dos anys.

Repelents d'insectes

Els repel·lents són substàncies que s'apliquen sobre la pell o la roba per foragitar els insectes, fan que les persones no siguin tan atractives per als mosquits i que aquests evitin acostar-s’hi, encara que no els maten.
  • No s’han d’aplicar a la pell que posteriorment quedarà coberta per la roba.
  • No s’han d'utilitzar en àrees com la boca, els ulls o zones de la pell amb ferides o parts irritades.
  • S'han d'aplicar sense deixar zones lliures a l'avantbraç o la cama, per exemple, ja que si no es fa així, picaran en la zona on no hi hagi repel·lent.

 Encara que els repel·lents han de presentar un espectre d'acció ampli per evitar el màxim nombre de classes d'insectes possible, la seva eficàcia és variable i no és total.
Encara que el més usual és que s'apliquin a les parts del cos que estan exposades, alguns productes es poden aplicar directament a la roba.

En cas que es necessiti aplicar protector solar i repel·lent, s’ha d'aplicar en primer lloc el protector solar i després el repel·lent.

Quina durada té un repelent?


Normalment, la durada de la protecció depèn de la seva concentració. Els que contenen una concentració feble són tan eficaços com els que contenen una concentració més elevada, però ho són durant menys temps. Algunes activitats poden disminuir l'efecte del repel·lent, per exemple, les que fan suar (humitat o temperatura altes), la pluja, etc. 

A l'etiqueta del producte indica el temps de protecció que se’n pot esperar. Si s'ha d'estar més temps a l'aire lliure, caldrà tornar a aplicar el producte.

Què puc posar-me si ja m'han picat?

Si malgrat les precaucions, els insectes aconsegueixen el seu objectiu, s'aconsella rentar-se amb aigua i sabó la zona afectada per la picada i aplicar un antisèptic o desinfectant.
En cas de picor intensa, no s'ha de rascar per no infectar la ferida.
Es pot usar un gel o pomada que alleugereixi aquesta molèstia, tenint la precaució de no exposar-se al sol per evitar una reacció de fotosensibilitat. Vine a la farmàcia que t'assesorarem.
Si s'han sofert anteriorment picades i s'ha presentat una reacció al·lèrgica important cal acudir a un centre mèdic.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada