Els fongs poden afectar als homes de diferents maneres:
- Produint al.lèrgia (sobretot respiratòria)
- Per intoxicació a través dels aliments
- Per parasitació directe sobre l'organisme, fonamentalment pell, ungles i mucoses
Avui parlarem de fongs que produeixen infeccions superficials a ungles perquè destaquen per la seva cronicitat i per la dificultat de fer un diagnòstic correcte.
Signes i símptomes
Pel que fa al tipus i gravetat de la infecció per fongs són importants, a més del fong responsable, la portada d'entrada de la infecció i l'estat immunològic de l'hoste.
El terme onicomicosi es refereix a la invasió de l'ungla per qualsevol fong del grup dels dermatòfits, els no dermatòfits (Aspergillus o Scopulariopsis Brevicaulis) i a llevats del gènere càndida. La infecció més freqüent és la produïda per dermatòfits.
S'han identificat diversos factors de risc per l'onicomicosi, incloent:
- Edat avançada
- Tinya del peu (per risc d'extensió de la infecció)
- Psoriasis
- Estats d'immunodeficiència
- Diabetis
- Tabaquisme
En la major part dels casos apareix associat a altres infeccions fúngiques generalment a peu o mà.
És molt més freqüent la infecció de les ungles dels peus que de les mans. Pot afectar a una o vàries ungles.
Malgrat el mal aspecte de les ungles, no sol comportar molèsties.
Només en el 50% dels casos d'alteracions de l'ungla són
causades per fongs!
Distingim 3 formes clíniques d'infecció per dermatòfits:
- Onicomicosis subunguial distal: és la més comuna i sol començar pel dit gran del peu. El fong envaeix la làmina unguial per la part més distal a l'inici de la ungla. Hi ha una hipertòfia de la part infectada que pot arribar a aixecar la làmina de la ungla. L'ungla adquireix un color groguenc a la part infectada que contrasta molt amb la part sana i pot tenir irregularitats a la superfície. La pell del voltant de l'ungla segueix sana. Si no es fa tractament, la infecció s'exten fins a arribar al naixement de la ungla.
- Onicomicosi subunguial proximal: molt poc freqüent, es veu principalment amb persones amb immunodeficiències. Es produeix una coloració blanquinosa asimptomàtica, que comença al naixement de l'ungla i s'exten cap a l'extrem distal.
- Leuconíquia dematofítica superficial: el fong envaeix només les capes més superficials de les ungles, produint petites àrees blanquinoses opaques. No s'altera el gruix de la ungla.
Les infeccions a les ungles causades per càndides són molt menys freqüents i més greus:
- Onicomicosis per Càndida: es dona a ungles exposades a humitat permanent i prèviament alterades. La pell del voltant de l'ungla pot estar inflamada, ser dolorosa i drenar una mica de pus. Hi ha una infecció crònica de tota la ungla, amb estries longitudinals, irregularitats a la superfície, canvis de color, etc...
No confondre amb...
- Psoriasis a les ungles: l'aspecte és molt semblant a les onicomicosis però la presència de lesions de psoriasis a altres parts del cos pot ajudar. Són molt pocs els pacients que tenen només psoriasis a les ungles.
- Liquen pla unguial: malaltia inflamatòria de la pell de causa desconeguda, que pot afectar a la pell, a les mucoses i a les ungles. A les ungles s'observen solcs i estries longitudinls, aprimament de la làmina de l'ungla que pot arribar a destruir-la del tot.
- Èczema: si hi ha èczema a la pell del voltant de l'ungla, es poden arribar a produir canvis a nivell de la làmina de la ungla.
- Onicolisi: la làmina es desenganxa del llit unguial, adquirint una coloració blanquinosa. No hi ha engruiximent de l'ungla.
- Distròfies d'origen mecànic/traumàtic: són molt freqüents! són degudes a problemes ortopèdics dels dits del peu que, juntament amb l'ús d'un calçat molt ajustat, de forma mantinguda, poden acabar produint alteracions a l'ungla en forma d'engruiximent.
Recomanacions i mesures preventives
- Tenir una bona higiene de les ungles al rentar-se-les i assecar-les correctament.
- Utilitzar calçat i mitjons que facilitin la transpiració i canviar-los sovint, evitant així tenir el peu humit.
- No intercanviar sabates ni sabatilles. Caminar sempre per piscines i banys públics amb els peus protegits.
- Realitzar una cura de les ungles almenys un cop per setmana. Les tisores i les llimes utilitzades en ungles infectades no s'han de fer servir mai! per ungles sanes sense haver-les esterilitzat.
- Vigilar si es produeix un engrossiment de l'ungla, canvi de color o dolor que no para.
Existeix al mercat una àmplia gamma de productes per tractar l'onicomicosis. Si tens cap dubte no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres o bé amb el teu metge. Els professionals sanitaris restem a la teva disposició
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada