diumenge, 7 de setembre de 2014

Recomanacions per una dieta baixa en COLESTEROL

A la dieta ha de predominar llegums, cereals i derivats, patates, fruites, verdures, oli vegetal d`oliva i peix.
Continuar una alimentació baixa en aliments que continguin colesterol i/o greixos saturats.
- Pendre un mínim de dos o tres cops a la setmana peix blau: tonyina, verat, peix espasa, salmó, sardines..
- No superar el consum de tres o quatre unitats d`ous a la setmana.
- Pendre làctics descremats o enriquits amb esterols vegetals i preferiblement després del dinar o sopar.
- Menjar de forma regular aliments rics en fibra: verdures, llegums, fruites i farinacis en la seva varietat integral.
- Pendre fruita amb pell i ben rentada.
- Potenciar el consum d`aliments rics en vitamina C: fruites i verdures (pebrot, tomàquet, bròquil, coliflor, espinacs, taronges, maduixes, kiwis, mango, mandarines, meló....)
- Utilitzar oli d òliva per cuinar i amanir.
- Realitzar activitat física de manera regular.
- Deixar l`hàbit de fumar en cas de ser fumador i reduir l`estrès.




Com podem cuinar???

- Cocció al vapor.
- Cocció amb aiguar ( bullit o escaldat).
- Cocció al forn.
- Al papillote.
- Placa, brasa, graella.
- Amanir les amanides amb oli d`oliva verge.
- retirar el greix visible de les carns i la pell de les aus abans de l`elaboració.
- Fer servir moderadament les fritures ( mantegues, llard de porc, cansalada, oli de palma i coco..)
- Evitar la costella, estofats, guisats i la sal.
- No utilitzar brou concentrat tipus Avecrem..


Quins aliments podem consumir habitualment ?? 

- Aigua mineral, sucs, infusions, cafè, té...
- Pa, arròs, pastes, farines, cereals (integrals), galetes integrals.
- Estan permeses totes les llegums.
- Carns : pollastre, gall d`indi sense pell i conill.
- Peixos: blancs i blaus, tonnyina en conserva.
- LLet i iogurts desnatats, clara d`ou.
- Fruits secs: ametlles, avellanes, castanyes, nous i dàtils.
- Oli d òliva, gira- sol i blat de moro.
- Postres: melmelada, mel, sucre, pastisseria casolana feta amb llet descremada, sorbets, almibal i fruita.
- Us de sofregits, pebre, mostassa, herbes, vinagreta, all-i -oli i brous vegetals.


Quins aliments podem consumir ocasionalment??

- Begudes amb xocolata.
- Pastisseria, snacks, galetes, patates xips, patates fregides amb greix..
- Evitar les verdures fregides amb greixos  o amb olis no recomanats.
- Evitar els embotits, cansalada, hamburgueses comercials, salsitxes, vísceres, ànec, patés...
- Evitar la llet sencera, nata, cremes i flams, formatges secs o molt greixosos..
- Evitar cacauets salats, coco..
- Reduiir el consum de mantega, llard de porc, cansalades...
- Evitar la xocolata, pastissos, postres amb llet sencera, ous, nata o mantega.
- Evitar salses fetes amb margarina, llet sencera i greixos animals.
si es menja porc s`ha d `escollit la part sense greix.











Ara us proposem un MENÚ BAIX EN COLESTEROL


Esmorzar :  Una peça de fruita + 40 g d pa integral + làctic.

Exemples:

- 1 cafè amb descremada +cereals+bol de maduixes...
- 1 kiwi+ cafè amb llet descremada+ panet petit de formatge fresc i oli d`oliva o pit de gall d ìndi.

Mig Matí:  1 iogurt desnatat o una poma o dos o tres mandarines..


Dinar: 

 - 200 g verdura bullida
 -100 g de carn / 125 peix/ 1.4 de pollastre o conill/ 2 ous mitjans/ 100 g de llegum seca/ 2-3 talls fins de pernit cuit o curat .
-30 g d pa ( 2 llesques normals o pa torrat  )
 - 200 g de patata que equivalendrien a 75 g d`arròs cru, o 75g de pasta, un plat de pèsols, 100 g de llegums..
 - 1 fruita.

Exemples:

1. LLegums+ conill+ iogurt desnatat.
2. LLenties amb verdures+ llenguado+ amanida+ llesca de pa +taronja.
3. Arròs amb xampinyons+ gall d`indi amb verdures+ pa integral + taronja.
4. Pollastre a la brasa amb albergínies i ceba + peix blau i patates a la brasa +fruita.
5. Gazpacho+ salmó cuit amb patates+ meló.
6. Amanida+ pollastre a la brasa+ albercocs.


Berenar: 

1. Làctic o una peça de fruita ( poma, pera, taronja, 1/4 cireres, maduixes...)
Per exemple: 1 bol macedònia natural o cafè amb llet desnatada o rodanxa de cindria.


Sopars:

1. Bacallà amb patata i ceba+ iogurt amb albercocs.
2. Sopa de peix+ calamars a la brasa+ fruita.
3. Ensalada variada+ peix bullit+ meló.
4. Ensalada d`arròs amb pernil cuit sense greix + iogurt.
5. Puré de carbassó+ peix al vapor+ albercocs.
6. Verdures satejades+ sardines al forn amb patates al vapor+ poma+ llesca d pa.
7. Sopa de pasta+ truita francesa d`un ou+ llesca de pa+ iogurt.

S`ha de beure mínim 2 litres d`aigua al dia.






BON PROFIT!!

Cap comentari:

Publica un comentari